چهاردهمین پویش ملی "اطلاع رسانی تغذیه سالم" در خراسان رضوی آغاز شد

معاون فنی معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد چهاردهمین پویش ملی "اطلاع رسانی تغذیه سالم" با هدف ارتقای دانش افراد جامعه در خصوص مصرف نمک تصفیه شده یددار و همچنین اهمیت مصرف لبنیات در مناطق زیر پوشش این دانشگاه در خراسان رضوی آغاز شد.

دکتر مجید جعفری‌نژاد گفت: این پویش با شعار "انتخاب همه: نمک کم و تصفیه شده یددار" و "از کودکی تا پیری، لبنیات دوست سلامتی" از یکم تا پانزدهم بهمن ماه امسال برگزار می‌شود.

وی با اشاره به این که طبق تحقیقات، مصرف نمک در کشور ۲ برابر حد استاندارد است ادامه داد: نمک طعام و نمک پنهان در مواد غذایی نقش عمده‌ای را در تامین نمک روزمره مردم دارند و استفاده از نمک طعام در غذا و استفاده از نمک سر سفره غذا بایستی کاهش یابد و همان مقدار مصرف هم از نمک یُددار و تصفیه شده باشد.

معاون فنی معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به این که خاک کشور ما یُد کمی دارد گفت: استفاده از نمک یددار تصفیه شده تنها راه رساندن ید به بدن برای انجام اعمال حیاتی وابسته به این ریزمغذی است.

جعفری‌نژاد افزود: وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی طی سالهای گذشته برای کاهش شیوع گواتر و اختلالات ناشی از کمبود ید، سیاست افزودن ید به نمک‌های خوراکی را درپیش گرفته است و هم اکنون تمامی کارخانه‌های تولید کننده موظفند ید را به میزان توصیه شده وزارت بهداشت به نمک‌های خوراکی اضافه کنند.

وی ادامه داد: نرسیدن ید کافی به بدن با عوارض بیشماری از جمله گواتر، ناهنجاری‌های مادرزادی، افزایش موارد سقط ومرده زایی، هیپوتیروئیدی مادرزادی ، کر و لالی مادرزادی، کاهش بهره هوشی همراه است.

معاون فنی معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: نمک‌های تصفیه شده یددار مشمول دریافت پروانه بهداشتی از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی است و این گونه نمک‌ها فاقد فلزات سنگین شامل سرب، ارسنیک (عوامل ایجادکننده سرطان) و ناخالصی‌های محلول مانند گچ است که به دلیل سفید بودن غیرقابل جداسازی است.

جعفری‌نژاد افزود: نمک دریای تصفیه نشده و دارای انواع ناخالصی‌ها از جمله فلزات سنگین است که خطر سرطان‌زایی آنها به اثبات رسیده است و علاوه بر این، نمک دریا دارای میزان کم ید و یا حتی فاقد ید است که نیاز روزانه به ید را تامین نمی‌کند.

وی ادامه داد: این که "نمک دریا می‌تواند املاح دیگر مانند منیزیم و کلسیم را تامین کند" درست نیست زیرا در مقداری که نمک باید مصرف شود (کمتر از پنج گرم در روز)، مقدار کلسیم و منیزیمی که به بدن می‌رساند آن قدر ناچیز است که کاملا قابل چشم پوشی است ضمن این که این املاح را از سایر منابع غذایی می‌توان دریافت کرد و با مصرف نمک یددار تصفیه شده البته به مقدار کم، هدف این است که ید کافی به مردم کشور رسانده شود.

معاون فنی معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: تبلیغاتی که به طور گسترده در زمینه نمک دریا در فضای مجازی یا توسط برخی از افراد به نام طب سنتی می‌شود، برخلاف سیاست‌های وزارت بهداشت که متولی سلامت مردم کشور است بوده و به طور طبع افراد سودجویی که سعی در ترویج مصرف نمک دریا دارند نه تنها سلامت مردم کشور را به خطر انداخته است بلکه موجب برگشت مشکل گواتر، تولد نوزادان با ناهنجاری‌های مادرزادی و بسیاری از پیامدهای زیان بار بهداشتی خواهد بود.

دانشگاه علوم پزشکی مشهد با ارائه خدمات بهداشتی و درمانی در ۱۷ شهرستان خراسان رضوی، ۸۰ درصد از جمعیت ۶ میلیون و ۸۷۰ هزار نفری این استان را زیر پوشش دارد و ارائه خدمات بهداشتی و درمانی به جمعیت ۱۷ شهرستان دیگر این استان بر عهده دانشگاههای علوم پزشکی سبزوار، گناباد، تربت‌حیدریه و نیشابور و دانشکده‌ پزشکی تربت‌جام است.

برچسب ها: پویش ملی ، تغذیه سالم
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار